Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Nascholing Technologie & Muziekonderwijs

13 november 2021 , 10:00 16:00

Op zaterdag 13 november van 10.00 – 16.00 uur organiseert de VLS i.s.m. ArtEZ Conservatorium in Enschede een dag speciaal voor muziekdocenten in het onderwijs. 
 
Hoe gebruik je specifieke tools en technieken om te komen tot vernieuwing van het (eigen) muziekonderwijs?
 
Inschrijven is niet meer mogelijk!
 
 
Waarom?
Om muziekonderwijs betekenisvol te maken voor leerlingen en aan te sluiten bij hun belevingswereld kun je eigenlijk niet meer om digitale muziektechnologie heen. Veel muziekdocenten hebben echter vragen over hoe je die technologie adequaat kunt integreren in je lessen en over de steeds nieuwe mogelijkheden die de technologie biedt voor actueel en goed muziekonderwijs. Het curriculum van de Docent Muziek opleiding van ArtEZ Conservatorium Enschede heeft technologie al structureel ingebed in de curricula van de opleidingen Docent Muziek en Docent Muziek Op Maat. Zo zijn de vakken digitale vaardigheden en digitale didactiek ingebed in het lesprogramma en werken studenten aan innovatie van het muziekonderwijs door het toepassen van technologie. Daarbij wordt nauw samengewerkt met Universiteit Twente en partijen uit het werkveld. Met bovendien de studio’s en technologische faciliteiten van de ook de aan de hogeschool verbonden opleiding Media Music, spreekt het voor zich dat deze opleiding alles aan ervaring, mensen en logistiek in huis heeft om een scholing over dit onderwerp vorm te geven. De VLS trekt dan ook graag op met ArtEZ in de nascholing Technologie & Muziekonderwijs. Met veel dank aan hoofddocent Benno Spieker voor de inhoudelijke vormgeving.
 
Basis voor de nascholing
Er zijn verschillende invalshoeken, waarbij het gaat om het verwerven van vaardigheden en kennis op de volgende gebieden:
  1. Het werken met specifieke tools en technieken
  2. Het toepassen van die technieken in het muziekonderwijs op een daarvoor zinvolle manier
  3. Het komen tot vernieuwing van het (eigen) muziekonderwijs

Om goed aan te sluiten bij de behoefte van het werkveld is het zinvol om de keuze van het soort scholing gaandeweg te bepalen. Daarom is deze scholingsdag een eerste moment waar je als deelnemer actief aan de slag gaat en vanuit bovenstaande invalshoeken werkt met uiteenlopende technologieën en strategieën. De keuze voor die technologieën is gebaseerd op behoeften uit het werkveld van muziekdocenten. De deelnemers krijgen daarbij handvatten om met het geleerde meteen in hun klas aan de slag te kunnen en om technologie beter in het muziekonderwijs te integreren. Na deze scholingsdag is er mogelijk behoefte aan verdere verdieping of verbreding. Dat peilen we op de scholingsdag. Op basis van die peiling bepalen we wat het vervolgaanbod gaat worden en hoe we dat gaan vormgeven. 

 
 
Doel van de dag
Deelnemers inzicht geven in uiteenlopende technologieën in het muziekonderwijs, gericht op VO (en PO bovenbouw) en enkele toepassingen daarvan. Dit doel gaan we bereiken door de deelnemers actief met de technologieën en tools aan de slag te laten gaan.
 
Datum
Zaterdag 13 november 2021
 
Locatie
ArtEZ Conservatorium Enschede. Het conservatorium is gelegen in het centrum van Enschede op 10 minuten lopen van het NS-station en 5 minuten vanaf de Irene parkeergarage.
 
Programma
10.00 Inloop met koffie
10.30 Opening met toelichting programma
10.45 Sessie ronde 1
11.30 Sessie ronde 2
12.35 Lunch
13.20 Sessie ronde 3
14.15 Sessie ronde 4
15.10 Plenaire terugkoppeling en inventarisatie vervolgscholing en afsluiting
15.30 Borrel
16.00 Einde scholingsdag
 
Inhoud van de sessies
Per ronde nemen de deelnemers deel aan een van de 4 sessies
Sessie A:         DJ-ing en EDM (o.l.v. Rutger van Gelder)
Sessie B:         Audioproductie met een DAW (o.l.v. Jeffrey Revet)
Sessie C:         Opnametechniek bij muziekonderwijs (o.l.v. Harmen Oudenga)
Sessie D:         Technologie toepassen in muziekonderwijs aan de hand van nieuwe digitale muziekinstrumenten
                       (o.l.v. Benno Spieker)
 
De sessies worden geleid door docenten van ArtEZ. Meer informatie over de sessies en docenten.
 

Deelnemers

De deelnemers zijn werkzaam als muziekdocent in het onderwijs. Er kunnen maximaal 60 cursisten deelnemen. Zij worden ingedeeld naar niveau beginner of gevorderd.

 
Kosten: 95,- inclusief koffie/thee, lunch en borrel na afloop
De kosten voor deze scholing komen in aanmerking voor vergoeding door je werkgever vanuit het persoonlijk basisrecht voor scholing, artikel 16.5 cao VO. Mocht jouw school dit niet vergoeden of ben je werkzaam als zzp’er dan kun je als VLS-lid de nascholingsdag bezoeken voor een speciaal tarief van €50,-.